Saffransbullar med mandelmassa

17 Dec

Lussekatt, saffransbulle, lussebulle… kärt barn har många namn, som kan bakas på en del olika sätt och med lite variation i ingredienser. Denna goda gula bulle är ett måste under december månad.

Jag tycker att saffransbullarna alltid blir så torra fort. Därför bestämde jag mig för att prova ett recept med mandelmassa som fyllning. Detta recept var riktigt bra. Det blev goda och saftiga bullar som jag definitivt kommer baka igen.

Saffransbullar med mandelmassa
ca 40 stora bullar

50g jäst
150g margarin
5 dl mjölk
250g creme fraiche
1 g saffran
1,5 dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl mjöl

Fyllning
200g margarin
200g mandelmassa

Garnering
Mandelspån
Ägg till pensling

Degen

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölk och creme fraiche. Värm tills det är fingervarmt.
3. Rör ut jästen med vätskan.
4. Stek saffran lätt i lite smör. Det gör att smaken och färgen ökar.
5. Rör ner saffran, socker och salt i vätskan.
6. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en deg. När kanterna börjar släppa från bunken är degen klar. Tillsätter du för mycket mjöl kommer bullarna att bli torra.
7. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 min.

Fyllningen

8. Riv mandelmassa och blanda ihop med rumsvarmt margarin.

Degen
9. När degen har jäst klart. Dela den i 4 delar.
10. Ta en degklump, kavla ut till en rektangel och bred ut en fjärdedel av fyllningen på halva rektangeln. Vik sedan över halva degen över fyllningen
11. Ta en kniv och snitta upp degplattan i 10 längder (om du vill göra stora bullar) och forma därefter till en bullformation som du gillar.
12. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
13. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån.
14. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 min i 225 grader.

Avnjut de varma bullarna med glögg eller en varm kopp te!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Min Goda Sida

Baka ska vara enkelt och roligt

What Katie Ate

Baka ska vara enkelt och roligt

MADE BY MARY

Baka ska vara enkelt och roligt

Matgeek

Matgeek - Eftersom allt är gott

Bakverket

En bakfantasts beprövade recept

http://sockerrus.se/

Baka ska vara enkelt och roligt

%d bloggers like this: