Ägg- och mjölkfri Cookie Monster Tårta

28 Apr

Det är en utmaning att baka ägg- och laktosfritt, speciellt om man inte brukar använda laktosfria produkter såsom soja eller havre. Konsistensen och sötman skiljer sig avsevärt från vanliga mjölkprodukter. Nuförtiden är det vanligt att man är laktosintolerant eller att man äter mjölk – eller laktosfritt av andra anledningar och det innebär inte att man ska gå miste om sötsakerna på ett kalas!

Detta var första gången jag provade att göra en ägg- och mjölkfri tårta. Jag kan börja med att säga att det inte var det lättaste. Fyllningen utvecklades inte så som jag ville att den skulle göra. Carlshamns mjölk- och laktosfria grädde är väldigt tjock och tung, vilket innebär att jag inte kunde bre ut den på tårtbotten så som jag är van vid.  Det slutade med att jag fick lägga tårtan i en form eftersom fyllningen blev alldeles för tung. Den smakade gott, men jag rekommenderar inte att man har den i en tårtfyllning. Då är det bättre att man väljer ett lättare alternativ som Alpro Soya Airy and Creamy.

Vad gäller tårtbotten så är det ett av de bästa recepten jag har stött på. Den är i klass med tårtbotten som jag använde till Hello Kitty tårtan. Receptet på blåbärsmoussen hittade jag på bloggen http://bliminjast.se

Här är receptet på en ägg- och mjölkfri tårta som i slutändan smakade riktigt gott. Barnen älskade den och det är ju det viktigaste.

Om du inte vill göra tårtan mjölkfri är det bara att byta ut mjölkprodukterna.

COOKIE MONSTER TÅRTA

Äggfri Tårtbotten
4,5 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mjölkfritt margarin
3 dl sojamjölk

1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
2. Smält margarinet.
3. Rör ner margarinet och mjölken i mjölblandningen. Blanda noga så att det inte blir klumpar.
4. Häll smeten i en smord och bröad form.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 min. Låt kakan stå kvar i formen och svalna en liten stund innan den stjälps upp.

FYLLNING

Vaniljsås/-kräm
6 dl (sås ) eller 3 dl sojamjölk (kräm)
2 msk socker
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Avbryt när första bubblan syns och såsen/krämen tjocknat. Tillsätt vaniljsockret när såsen/krämen kallnat.
Blåbärsmousse
-räcker till ett lager i en tårta.

4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegogel
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl Carlshamns mjölk – och laktosfria grädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Tina blåbären och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
3. Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
5. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
6. Vispa grädden. Vänd ner blåbärspurén i grädden, rör om och ställ den i kylen någon timme så att den får stelna.
Topping
1 påse kokos
blå karamellfärg tills du är nöjd med färgen

Häll kokosen i en plastpåse och tillsätt några doppar karamellfärg. Knyt i hop påsen och skaka till all kokos fått blå färg.

SÄTTA IHOP TÅRTAN:
Dela tårtbotten i två delar. Bre på blåbärsmousse och vaniljkräm på ena tårtbotten. Lägg den andra över. Fördela blåbärsmousse över hela tårtan och strö över blåa kokosflingor. Dekorera med Maryland cookies och mintkyssar till ögon. Jag ville ha stora ögon på min Cookie Monster så jag använde mig av vit sugarpaste som jag formade till två ovala ”ögonvitor” och sen smälte jag choklad till ögon.

3 Responses to “Ägg- och mjölkfri Cookie Monster Tårta”

  1. Johanna September 23, 2012 at 18:54 #

    Sitter och letar recept på ägg- och mjölkfria efterrätter till nästa helg, dessvärre ser jag direkt att det inte är mjölkfritt utan laktosfritt. Stor skillnad! Bara ett tips, kalla det inte mjölkfritt när det inte är det.
    Synd, tårtan såg väldigt god och fin ut! :)

    • Mina September 24, 2012 at 15:41 #

      Var ser du mjölken i receptet?? Jag har bara använt mig av sojamjölk, mjölkfritt margarin och Carlshamns mjölk- och laktosfria grädde. Du får gärna vara tydligare med din kommentar. Vänliga hälsningar

      • Larsson November 26, 2014 at 10:32 #

        Hej
        tack för bra recept även om det var 2,5 år sedan du la upp det.
        Jag tror personen som skrev innan likt som jag inte heller visste att Carlshamns mjölk är mjölkfritt. Blir så orolig när man ser ordet laktosfri eftersom det inte är samma som mjölkfri som många gör felet. Men du har ju helt rätt och med tanke på det så kommer jag nu gå och baka en härlig tårta på ditt recept! Tack!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Min Goda Sida

Baka ska vara enkelt och roligt

What Katie Ate

Baka ska vara enkelt och roligt

MADE BY MARY

Baka ska vara enkelt och roligt

Matgeek

Matgeek - Eftersom allt är gott

Bakverket

En bakfantasts beprövade recept

http://sockerrus.se/

Baka ska vara enkelt och roligt

%d bloggers like this: