Äppel Clafouti

23 Sep

Du som har läst min blogg vet att jag är en riktig chokladoman, men ibland måste jag våga prova att göra något annat än choklad. Så igår testade jag att göra en clafouti. Clafouti är en fransk äggakaka som gärna ska serveras rumstempererad tillsammans med en klick mjuk vaniljglass eller krämig vaniljsås. Smakerna går att variera efter säsongens frukter/bär eller det man har hemma.

En enkel kaka som gick snabbt att göra och om ni är som jag har ni nog alla ingredienserna hemma. Väl värd att provas!

Äppel Clafouti
4-5 st äpplen
2 msk smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen kanel

Smeten
70 g mandelspån
½ dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
2 ½ dl vispgrädde
2 ägg
2 äggulor

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skala, dela och kärna ur äpplen. Stek äppelklyftorna i smör, socker, vaniljsocker och kanel. Låt svalna.
3. Stöt sönder mandelspån i en mortel eller mixa i en hushållsmixer.
4. Blanda den malda mandeln med mjöl, socker, vaniljsocker och rivet limeskal i en bunke.
5. Tillsätt vispgrädde, ägg, äggulor och vispa slätt.
6. Smörj och sockra en tvåliters ugnfast form och häll i smeten.
7. Lägg i äppelklyftorna och strö mandelspån över.
8. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter, tills den är gyllene och smeten har stannat till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Min Goda Sida

Baka ska vara enkelt och roligt

What Katie Ate

Baka ska vara enkelt och roligt

MADE BY MARY

Baka ska vara enkelt och roligt

Matgeek

Matgeek - Eftersom allt är gott

Bakverket

En bakfantasts beprövade recept

http://sockerrus.se/

Baka ska vara enkelt och roligt

%d bloggers like this: