Vaniljcupcakes med hallonmarängsmörkräm

3 Dec

vaniljcupcakes

I helgen bakade jag cupcakes för lille W’s dop. Det blev dessa vaniljcupcakes med hallonmarängsmörkräm och chokladcupcakes med chokladfrosting (recept kommer senare). Recept på vaniljcupcakesen hittade jag på Linda Lomelinos blogg. Måste säga att jag var väldigt imponerad av smeten till dessa cupcakes. Det är ett bra basrecept som jag kommer använda mig av i framtiden. För det är faktiskt skillnad på smet och smet.

Det är lite trixigt att göra marängsmörkräm. Bli inte förskräckta om smörkrämen skär sig. Det är lätt fixat! Om smörkrämen är för kall, sätt skålen över vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåpet och vispa sedan. Detta garanterar dock inte att det blir lyckat. Även om smörkrämen skärs sig lite så påverkar det inte smaken. Så det skulle inte vara hela världen!

Vaniljcucakes
12 normalstora eller 24 mini

3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
En nypa salt
125 gram rumsvarmt
1 1/2 dl socker
3 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver eller 1 vaniljstång
3/4 dl rumsvarm mjölk
100 gram vit choklad, hackad

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål.
3. Vispa smör och socker krämigt i en annan skål.
4. Tillsätt äggen och vispa ordentligt mellan varje ägg.
5. Häll i vaniljpulvret.
6. Tillsätt mjöl och mjölblandningen i omgångar och vispa till en slät smet.
7. Rör ner den hackade chokladen.
8. Grädda i ugnen ca 20 min.

Hallonmarängsmörkräm

5 stora äggvitor
200 gram rumsvarmt smör
175 gram socker
Puré från 150 gram hallon

9. Häll äggvitor och socker i en värmetåligt skål och ställ i vattenbad på spisen. Vispa hela tiden med handvispen tills blandningen blir 65 grader. Ta bort från spisen och fortsätt vispa tills tills blandningen är vit och fluffig som en marängsmet och har svalnat, ca 10 min.
10. Tillsätt sedan rumsvarmt smör, lite i taget, och fortsätt vispa.
11. Mosa ca 150 gram hallon till en puré och tillsätt till blandningen. Vispa någon minut, tills hallonmarängsmörkrämen är slät.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Min Goda Sida

Baka ska vara enkelt och roligt

What Katie Ate

Baka ska vara enkelt och roligt

MADE BY MARY

Baka ska vara enkelt och roligt

Matgeek

Matgeek - Eftersom allt är gott

Bakverket

En bakfantasts beprövade recept

http://sockerrus.se/

Baka ska vara enkelt och roligt

%d bloggers like this: