Gravidmage tårta till baby shower

5 Feb

IMG_3409 IMG_3414 IMG_3415 IMG_3423

Baby shower är en populär tradition världen över, framför allt i USA. De senaste åren har det blivit populärt även i Sverige. Ursprungstanken med en baby shower var att mammor skulle samlas för att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring hur det är att vara mamma. Idag är det mer ett tillfälle att umgås med tjejerna innan livet med blöjbyten och sömnlösa nätter börjar.

Jag fick äran att baka en gravidmage tårta till en baby shower nu i helgen. Dagens inlägg handlar därför om hur du enkelt kan göra en gravdimage tårta som kommer att imponera på dina gäster. Jag lovar att den är enklare att göra än vad det ser ut. Ni vet att jag inte är mycket för avancerade saker. Så på denna tårtan finns en snabbvariant och en lite längre variant. Snabbvarianten går ut på att du använder dig av färdig rulltårta/färdig fromage och bara sätter ihop allt. Den tidskrävande varianten innebär att du bakar egen rulltårta, vaniljmousse och jordgubbsmouse. Eller varför inte ta en mellanväg? Köp färdig rulltårta och gör egen mousse. Till denna tårta behövs 2 x 315 g rulltårta.

Här är recept till de som vill göra allt själva:

Rulltårta: 
3 ägg, stora
1.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Fyllning till rulltårtan: 
1 dl vaniljkräm
2 dl hallonsylt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vatten. Häll smeten på en plåt med bakpapper med uppvikta kanter. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakpapper. Lossa gräddningspappret. Låt kakan svalna.

Bred på ett mycket tunt lager vaniljkräm och sedan ett tunt lager hallonsylt. Rulla ihop kakan från långsidan. Svep plastfilm runtom, förvara i kylen.

Jag har använt mig Ikeas skål, blanda blank serveringsskål till magen och Ikeas små skålar till brösten. Formerna klär du med plastfilm. Skär rulltårtan i lagom stora skivor och klär formen med rulltårtsbitarna.

Italiensk maräng: 
2.5 dl strösocker
1 dl vatten
4 äggvitor
0.33 dl strösocker

Koka upp socker och vatten. Låt koka tills det bubblar och temperaturen är 121 grader, cirka 6-8 minuter. Vispa äggvitorna med 1/3 dl socker till styv maräng. Häll sockerlagen i marängen under vispning och vispa den kall.

Vaniljmousse:
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
2 dl kesella
1 msk florsocker
2 msk vanillinsocker
hälften av din italiensk maräng

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda matlagningsyoghurt, Kesella, florsocker och vanillinsocker. Rör i grädden och hälften (c:a 200 g) av den italienska marängen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda gelatinet med lite av vaniljsmeten. Vänd sedan snabbt ner blandningen i resten av vaniljsmeten. Fyll formen till hälften med vaniljmousse. Ställ kallt minst två timmar så att moussen stelnar.

Jordgubbsmousse: 
200 g jordgubbspuré (c:a 350 g färska eller frysta hallon)
hälften av din italienska maräng

Passera jordgubbarna till puré. Tillaga sedan på samma sätt som vaniljmoussen. Häll jordgubbsmoussen ovanpå den stelnade vaniljmoussen så att rulltårtsbitarna täcks. Ställ kallt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Min Goda Sida

Baka ska vara enkelt och roligt

What Katie Ate

Baka ska vara enkelt och roligt

MADE BY MARY

Baka ska vara enkelt och roligt

Matgeek

Matgeek - Eftersom allt är gott

Bakverket

En bakfantasts beprövade recept

http://sockerrus.se/

Baka ska vara enkelt och roligt

%d bloggers like this: